Ett fönster mot den stora världen, del 3

AB Eluminperspektiv satsade alltså på den internationella marknaden i slutet av 50-talet, och jag har lyckats följa dess spår till USA.

En gång i tiden var det förhållandevis lätt för en svensk att etablera sig i USA. Man behövde egentligen bara övertyga de amerikanska immigrationsmyndigheterna om att man kunde stå för sin egen försörjning, att man inte var kommunist och heller aldrig deltagit i folkmord under det andra världskriget. Detta innebar att förhållandevis många svenskar tog chansen och reste över Atlanten även i någorlunda modern tid – inte sällan till betydligt mer soldränkta platser än Minnesota och Delaware som brukar räknas som de traditionella svenskbygderna. Som till the Golden State – California.

Detta har bl a inneburit att det under åren 1887 t o m 2007 producerades en tidning med namnet ”Vestkusten”, av och för svenskar i förskingringen.
I Vestkusten #23, 1964, kunde man bl a läsa följande:

eluminklipp_litet
Vestkusten #23, 1964. Thank you, California Digital Newspaper Collection.

Vidare tar han chansen att dissa motparten lite extra, genom att hävda att ”den svenska firman har mindre gott anseende i Sverige, och att den förlorade ett liknande mål i Danmark för några år sedan.”

För den som inte riktigt orkar dechiffrera faksimilet ovan kan jag berätta att det redogör för en rättstvist i vardande mellan AB Eluminperspektivs amerikanska licensinnehavare Amelco, i Stow, OH och Western Sky Industries, Hayward, CA.

Amelco har stämt Western Sky Industries på 10 miljoner dollar, och de sistnämnda har kontrat med en motstämning på samma belopp. Western Sky Industries president, direktör A. T. Lundgren (jodå, han är också svensk) intervjuas, och redogör för sin inställning till det hela. Vidare tar han chansen att dissa motparten lite extra, genom att hävda att ”den svenska firman har mindre gott anseende i Sverige, och att den förlorade ett liknande mål i Danmark för några år sedan.”

Kommen så här långt i mina efterforskningar började jag känna vad klockan var slagen. Tillverkningen i Smålandstenar var nedlagd sedan länge, och en sökning på amelco.com ledde blott till en cypriotisk madrasstillverkare. Givet så klippet ur Vestkusten kändes det som att Elumins amerikanska etablering mycket väl kunde kommit av sig just som ett resultat av patentstrider och stämningar. Mina chanser att hitta fönsterbeslagen var nog slim to none, som Iggy Pop säger i visan.

Det fanns bara ett sätt att få reda på det. Jag var äntligen redo att lyfta luren och slå det där 040-numret. Så det gjorde jag.
Och ni kan aldrig gissa vad som hände sedan …

51 av 100 i #Blogg100

I morgon: Ett fönster mot den stora världen, del 4

Annonser

Författare: peranchor

Här brukade det stå: ”Mat, media, vin (inte nödvändigtvis i den ordningen) är vad som får min jord att snurra.” Det var då det.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s