Sport i Bergslagen

Idrott, eller ska vi kanske säga sport, har naturligtvis sin plats i Nora med omgivande samhällen. Nora håller sig med såväl hockey- som basketlag, men det är bandyn som tilldrar sig den mesta uppmärksamheten. Nitro Nora BS spelar i Bandyallsvenskan Södra, och har såvitt jag förstår gjort en hyfsad säsong.

Nitro-Nora-BS_1-1-

Bandyn må vara hopplös som TV-sport – det är allt som oftast omöjligt att se bollen – men live är det något annat.

Jag hann aldrig gå och se någon bandy innan säsongen var slut, men ser fram emot hösten då det drar igång igen. Bandyn må vara hopplös som TV-sport – det är allt som oftast omöjligt att se bollen – men live är det något annat. Jag minns hur jag som våldsamt imponerad liten kille bevittnade konststyckena bolltrollarna (nåja) i Essinge IK visade upp inför en månghövdad (nåja) publik på Stora Essingens IP vintersöndagar tidigt 70-tal. Inte på långa vägar lika tufft som ishockey, men betydligt mera elegant.

Jo, Nora har ett bandylag i Allsvenskan, men jag tror att grannkommunen Lindesberg i alla fall i dagsläget ligger längre fram vad gäller idrott – f’låt, sport – rent allmänt. Det sätts världsrekord på löpande band där uppe. Är det inte sexåriga monstertravaren Delicious med Örjan Kihlström i sulkyn som tar sig 2140 meter på makalösa 1.10,00 (nytt världsrekord för ston över medeldistans på tusenmetersbana) så är det Jimmy Lorentzon som bakom ratten på sin Tesla Roadster tillryggalägger SHRA-strippens dryga 200 meter på 8,09 och därmed sätter nytt världsrekord för elbilar. OK, den noteringen är från 2012, men ändå.

Den tyngsta rekordserien finner man dock i Nora. Även om den också har några år eller rättare sagt decennier på nacken. Anna ”Nora-Anna” Larsson (1922–2003), medeldistanslöpare i IFK Nora, satte under två säsonger 1944–1945 inte mindre än tre världsrekord på 800 meter. Av bara farten slog hon till med ytterligare ett världsrekord två veckor efter det sista 800-metersrekordet – hon sprang 880 yard på 2.15,80.

Anna_Larsson_1945
Nora-Anna. Öskeviks löpargudinna.

Prenumererade på SM-guld gjorde hon såklart också. Överst på pallen efter 800-metersfinalen sju år på raken 1943 – 1949.
IFK Nora håller hennes minne levande. Sedan 2004 bjuder man en gång om året in såväl knattar som ungdomar, motionärer och tävlingslöpare att springa till hennes ära.

34 av 100 i #Blogg100

I morgon: Sport i Bergslagen, del 2

Annonser

Författare: peranchor

Här brukade det stå: ”Mat, media, vin (inte nödvändigtvis i den ordningen) är vad som får min jord att snurra.” Det var då det.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s